księgarnia informatyczna

Książka informatyczna wydawnictw: BTC Edition Exit Helion Help Microsoft Press Mikom Nakom PJWSTK Read Me Robomatic Skalmierski Tortech Translator WKŁ WNT WSISIZ



Zarządzanie bezpieczeństwem żywności Teoria i praktyka         C.H. BECK          55.00zł Księgarnia informatyczna komputeks.pl

Autor: Tadeusz Sikora, Danuta Kołożyn-Krajewska

ISBN: 978-83-255-0238-6

Ilość stron: 388

Data wydania: 07/2010

Bezpieczeństwo żywności jest dla współczesnego konsumenta najważniejszą cechą, której oczekuje od nabywanej i konsumowanej żywności. Sfera zapewnienia tego bezpieczeństwa jest obecnie ściśle regulowana normami prawa unijnego i krajowego.

W ostatnim dziesięcioleciu wiele się zmieniło w tym względzie, począwszy od opublikowania dyrektywy 93/43/EEC w czerwcu 1993 r. do opublikowania „pakietu rozporządzeń higienicznych” w kwietniu 2004 r. i opublikowania norm ISO serii 22000.
Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności.

Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak:
• podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne;
• podstawy ustawodawstwa żywnościowego;
• dobre praktyki produkcyjne i higieniczne;
• system HACCP;
• metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów.

Przedstawione zagadnienia teoretyczne zostały poparte przez Autorów licznymi przykładami z praktyki gospodarczej. Na końcu książki zamieszczono dwa aneksy zawierające przykładowe księgi: HACCP dla zakładu przetwórczego oraz GHP/GMP i HACCP dla zakładu gastronomicznego.

Publikacja jest przeznaczona zarówno dla wykładowców, doktorantów i studentów uczelni wyższych na kierunkach technologii żywności, żywienia człowieka, towaroznawstwa i innych pokrewnych z obszaru nauk o żywności, jak i dla wszystkich tych, którzy zajmują się przetwórstwem i dystrybucją żywności w praktyce.

Autorzy publikacji są wybitnymi specjalistami – zarówno w sferze naukowo-badawczej, jak i w praktyce gospodarczej, gdzie prowadzą szkolenia i udzielają konsultacji podczas wdrażania systemu HACCP.

Rozdziały:

Rozdział 1. Podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności  13
1.1. Pojęcie żywności  13
1.2. Definiowanie jakości żywności  14
1.3. Bezpieczeństwo a jakość żywności  19

Rozdział 2. Zagrożenia w produkcji żywności  25
2.1. Zagrożenia biologiczne  25
2.1.1. Jakość mikrobiologiczna żywności  25
2.1.2. Warunki wzrostu i inaktywacji mikroorganizmów w żywności  30
2.1.3. Zatrucia i zakażenia pokarmowe  41
2.1.4. Prognozowanie mikrobiologiczne  58
2.2. Pasożyty  63
2.3. Szkodniki  68
2.4. Zagrożenia chemiczne  71
2.4.1. Źródła zagrożeń chemicznych  71
2.4.2. Charakterystyka zagrożeń chemicznych występujących w żywności  72
2.5. Alergeny  78
2.6. Zagrożenia fizyczne  80

Rozdział 3. Podstawy ustawodawstwa żywnościowego  83
3.1. Wprowadzenie  83
3.2. Kodeks Żywnościowy FAO/WHO – Codex Alimentarius  84
3.3. Zarys prawa żywnościowego Unii Europejskiej (UE)  86
3.4. Polskie ustawodawstwo żywnościowe dotyczące bezpieczeństwa żywności  90
3.5. GHP, GMP i HACCP w Codex Alimentarius i ustawodawstwie żywnościowym unijnym i polskim  91
3.6. Analiza ryzyka  91
3.6.1. Analiza ryzyka zdrowotnego żywności – podstawowe pojęcia i definicje  91
3.6.2. Proces analizy ryzyka  93

Rozdział 4. Dobra praktyka produkcyjna (GMP) i dobra praktyka higieniczna (GHP)  101
4.1. Higiena produkcji żywności – definicje i podstawowe pojęcia  101
4.2. Dobra praktyka higieniczna GHP  102
4.2.1. GHP – pojęcia i definicje  102
4.2.2. Wymagania sanitarne w budownictwie związanym z produkcją żywności i żywieniem zbiorowym  105
4.2.3. Utrzymanie czystości i porządku w pomieszczeniach produkcyjnych  111
4.2.4. Wymagania dotyczące projektowania maszyn i urządzeń z uwzględnieniem aspektów higieny  113
4.2.5. Mycie i dezynfekcja maszyn i urządzeń  114
4.2.6. Dezynsekcja i deratyzacja  123
4.2.7. Szkolenie i edukacja personelu w zakresie wymagań higienicznych  126
4.2.8. Higiena osobista personelu, badania lekarskie i nosicielstwo  127
4.3. Dobra praktyka produkcyjna (GMP)  131
4.3.1. GMP – podstawowe pojęcia  131
4.3.2. Funkcjonowanie zasad GMP  133
4.4. Księga GHP/GMP  133

Rozdział 5. HACCP  137
5.1. Wprowadzenie  137
5.2. Podstawowe pojęcia i definicje 140
5.3. Zasady systemu HACCP  143
5.4. Etapy wprowadzania systemu HACCP  146
5.5. Korzyści i trudności wynikające z funkcjonowania systemu HACCP  175

Rozdział 6. Metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania jakością
w przetwórstwie żywności  181
6.1. Wprowadzenie  181
6.2. Rozwój systemów zapewnienia jakości  184
6.3. Istota i cele systemów zapewnienia jakości i zarządzania jakością  185
6.4. Przegląd wybranych systemów zapewnienia i zarządzania jakością  186
6.4.1. QACP  187
6.4.2. System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000  188
6.4.3. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności według norm ISO serii 22000  192
6.4.4. Przewodnik zarządzania jakością i bezpieczeństwem według normy ISO 15161  198
6.4.5. Kompleksowe zarządzanie przez jakość (Total Quality Management – TQM)  199
6.4.6. British Retail Consortium (BRC) i International Food Standard (IFS)  202
6.5. Identyfikowalność (traceability)  204
6.6. Podstawy i zakres systemu RASFF  207
6.7. Urzędowy nadzór nad żywnością  212
6.8. Podstawowe kierunki działań dotyczące zarządzania bezpieczeństwem żywności  213

Rozdział 7. Funkcje laboratorium w zakładowym systemie zapewnienia i zarządzania jakością  217
7.1. Wprowadzenie  217
7.2. Kontrola i badanie surowców  218
7.3. Kontrola i badania półproduktów w czasie cyklu produkcyjnego  218
7.4. Kontrola i badanie gotowego produktu  218
7.5. Dobra praktyka laboratoryjna (GLP)  219

Aneksy. Przykładowa dokumentacja systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności  223
A.1. Księga HACCP zakładu przetwórstwa żywności  223
A.2. Księga GHP/GMP i HACCP zakładu gastronomicznego  294
Słowniczek  373


Zarządzanie bezpieczeństwem żywności Teoria i praktyka

adobe algorytmy apache asp autocad asembler bsd c++ c# delphi dtp excel flash html java javascript linux matlab mysql office php samba voip uml unix visual studio windows word

Księgarnia Informatyczna  zaprasza.