księgarnia informatyczna

Książka informatyczna wydawnictw: BTC Edition Exit Helion Help Microsoft Press Mikom Nakom PJWSTK Read Me Robomatic Skalmierski Tortech Translator WKŁ WNT WSISIZ



Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce Kierunki zmian         Difin          85.00zł   76.50zł Księgarnia informatyczna komputeks.pl

Autor: Wacław Szymanowski

ISBN: 978-83-7251-949-8

Ilość stron: 478

Data wydania: 2008

Książka jest pierwszą na naszym rynku monografią poświęconą funkcjonowaniu łańcuchów dostaw na rynku żywności w Polsce.

Podstawową tezą pracy jest ukazanie konieczności wykorzystania technologii informacyjnych do budowy nowoczesnych łańcuchów dostaw żywności jako jednego z istotniejszych warunków konkurencyjności polskiej żywności na rynkach europejskich.

Wiąże się to ze stworzeniem strategii przebudowy łańcuchów dostaw opartej na zastosowaniu technologii informacyjnych co prowadzi do wzrostu ich przezroczystości dzięki zapewnieniu: standardów jakościowych, bezpieczeństwa żywności, a także innowacyjności nowych produktów, technologii, rozwiązań organizacyjnych.

Działania te umożliwiają zbudowanie więzi partnerskich między uczestnikami łańcuchów dostaw i elastyczne dostosowanie się do coraz bardziej zmiennych warunków rynkowych.

Rozdziały:

Rozdział 1. Geneza, pojęcia, podstawy i metody badań łańcuchów i sieci dostaw
1.1. Podstawowe pojęcia i specyfika zarządzania łańcuchami i sieciami dostaw, ich różnice
1.2. Podstawy teoretyczne i badawcze tworzenia łańcuchów i sieci dostaw
1.3. Etapy tworzenia zintegrowanego i wirtualnego systemu zarządzania łańcuchem dostaw
1.4. Modelowanie i zasady przebudowy łańcuchów i sieci dostaw
1.5. Podsumowanie: Strategia przebudowy łańcucha dostaw z orientacji produkcyjnej na orientację na klienta – uwarunkowania jej realizacji
 
Rozdział 2. Analiza tradycyjnego systemu dystrybucji produktów żywnościowych na przykładzie rynku mleka
2.1. Koncepcja systemu gospodarki żywnościowej, ujęcie marketingowe: funkcje i instytucje
2.2. Jakość żywności. Czynniki charakteryzujące łańcuch żywnościowy
2.3. Kanały dystrybucji: pojęcie oraz rodzaje jako podstawa diagnozy tradycyjnych systemów dystrybucji żywności
2.4. Konieczność przebudowy systemu dystrybucji żywności w Polsce w latach 90
2.5. Pogłębiona analiza systemów dystrybucji na rynku mleka i produktów mleczarskich i ich przebudowa w latach 1990–2006
2.6. Wpływ jakości mleka i produktów mleczarskich w Polsce na warunki ich dystrybucji
2.7. Podsumowanie rozdziału 
 
Rozdział 3. Ewolucja form handlu i ich wpływ na infrastrukturę łańcuchów logistycznych
3.1. Przyszła pozycja handlu w tworzeniu wartości dla klienta. Etapy jej rozwoju w Europie i Polsce
3.2. Rynki rzeczywiste handlu żywnością w Polsce
3.3. Centra logistyczne jako elementy infrastruktury łańcuchów logistycznych
3.4. Wielkopolska Gildia Rolniczo-Ogrodnicza jako przykład ewolucyjnego modelu budowy centrum logistycznego
3.5. Operator logistyczny jako ogniwo łańcucha dostaw
3.6. Automatyczne Zbieranie Danych (ADC) jako element infrastruktury zarządzania łańcuchami dostaw
3.7. Śledzenie produktów żywnościowych i odpowiedzialności
3.8. Podsumowanie rozdziału
 
Rozdział 4. Ewolucja systemów informatycznych wspomagających zarządzanie  wytwarzaniem w ogniwach łańcucha dostaw
4.1. Pojęcie systemu informatycznego wspomagającego zarządzanie na poziomie przedsiębiorstwa
4.2. Typologia i ewolucja systemów wspomagania planowania – klasy MRP-ERP w ogniwach łańcucha dostaw
4.3. Przykład zastosowania systemu klasy MRP dla planowania w przemyśle spożywczym
4.4. Charakterystyka systemów planowania opartych na zarządzaniu czasem
4.5. Rozszerzona koncepcja zarządzania czasem – JIT II i wpływ na strategię wytwarzania ogniw łańcucha dostaw
4.6. Koncepcja obsługi klienta jako instrumentu zarządzania łańcuchem dostaw. Modele przebudowy łańcucha dostaw na orientację na klienta
4.7. Podsumowanie rozdziału
 
Rozdział 5. Internetowe formy dystrybucji produktów żywnościowych w Polsce
5.1. Wzrost znaczenia handlu za pośrednictwem Internetu
5.2. Alternatywne kanały dystrybucji żywności w Polsce w obszarze hurtu
5.3. Alternatywne kanały dystrybucji żywności w Polsce w obszarze handlu detalicznego
5.4. Aukcja Internetowa jako Elektroniczny Model i możliwości jego wykorzystania w dystrybucji żywności
5.5. Podsumowanie rozdziału
 
Rozdział 6. Przyszłe kierunki wykorzystania koncepcji zarządzania łańcuchami dostaw żywności w Polsce na podstawie najlepszych europejskich praktyk
6.1. Zarządzanie łańcuchami dostaw z wykorzystaniem systemów MPC
6.2. Relacje dostawcy z klientami jako wyraz strategii zarządzania odchudzonymi i elastycznymi systemami logistycznymi
6.3. Warunki realizacji strategii przezroczystości i elastyczności
6.4. Strategie konkurencji integratora zarządzania łańcuchem dostaw żywności
6.5. Procedura przebudowy łańcucha i sieci dostaw produktów żywnościowych zwiększająca efektywność
6.6. Tworzenie więzi partnerskich z wykorzystaniem technologii informatycznych
6.7. Schemat przebudowy łańcuchów i sieci dostaw
6.8. Podsumowanie rozdziału


Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce Kierunki zmian

adobe algorytmy apache asp autocad asembler bsd c++ c# delphi dtp excel flash html java javascript linux matlab mysql office php samba voip uml unix visual studio windows word

Księgarnia Informatyczna  zaprasza.