W tomie 1 omówiono:
• zakres i rolę chemii żywności
• budowę i podstawowy skład surowców oraz produktów żywnościowych
• funkcję wody, składników mineralnych, sacharydów, tłuszczów, białka, niebiałkowych związków azotowych i witamin w produktach żywnościowych
• naturalne barwniki surowców
• substancje wpływające na smak i zapach żywności
Książka jest adresowana do studentów i pracowników naukowych wydziałów związanych z chemią, technologią i biotechnologią żywności, żywieniem człowieka, bromatologią itp. akademii rolniczych, akademii i uniwersytetów medycznych oraz politechnik. Będzie też przydatna dla technologów, towaroznawców i producentów żywności pracujących w zakładach produkujących i przetwarzających żywność.
Spis treści:
1. Zakres i rola chemii żywności
2. Budowa i podstawowy skład surowców oraz produktów żywnościowych
3. Rola wody w żywności
4. Składniki mineralne - ich niezbędność fizjologiczna, zagrożenia toksykologiczne oraz rola w żywności
5. Sacharydy - występowanie i znaczenie
6. Tłuszcze - właściwości i modyfikowanie
7. Białka
8. Niebiałkowe związki azotowe
9. Witaminy
10. Naturalne barwniki surowców żywnościowych
11. Substancje zapachowe w żywności
12. Związki wpływające na smak żywności
adobe algorytmy apache asp autocad asembler bsd c++ c# delphi dtp excel flash html java javascript linux matlab mysql office php samba voip uml unix visual studio windows word
Księgarnia Informatyczna zaprasza.