księgarnia informatyczna

Książka informatyczna wydawnictw: BTC Edition Exit Helion Help Microsoft Press Mikom Nakom PJWSTK Read Me Robomatic Skalmierski Tortech Translator WKŁ WNT WSISIZ



Naturalne związki organiczne Wydanie 2         Naukowe PWN          64.90zł Księgarnia informatyczna komputeks.pl

Autor: Aleksander Kołodziejczyk

ISBN: 978-83-01-14316-9

Ilość stron: 604

Data wydania: 10/2010 (wydanie 2, dodruk)

Nowoczesne kompendium podstawowych wiadomości o najważniejszych naturalnych związkach organicznych (aminokwasy, peptydy, białka, cukry i inne). Przedstawiono w nim właściwości chemiczne i fizyczne, działanie fizjologiczne oraz otrzymywanie i zastosowanie tych związków.

Omówiono najnowsze osiągnięcia naukowe dotyczące produktów naturalnych, m.in. tworzenie bibliotek peptydów czy dane z zakresu stereochemii.

Rozdziały:

1. AMINOKWASY 11
1.1. Podział aminokwasów 11
1.1.1. Aminokwasy białkowe 12
1.2. Nomenklatura 21
1.3. Właściwości aminokwasów 22
1.3.1. Właściwości kwasowo-zasadowe 22
1.3.2. Rozpuszczalność i temperatura topnienia 24
1.3.3. Właściwości fizjologiczne aminokwasów kodowanych 25
1.3.4. Metabolizm aminokwasów 27
1.4. Aminokwasy niezbędne (egzogenne) 29
1.5. Naturalne aminokwasy niebiałkowe 31
1.6. Zastosowanie aminokwasów 35
1.7. Otrzymywanie aminokwasów 39
1.7.1. Syntezy chemiczne — wybrane przykłady 39
1.7.2. Otrzymywanie chiralnych aminokwasów 48
1.7.3. Przykłady chiralnych syntez aminokwasów 49
1.8. Rozdzielanie aminokwasów racemicznych na enancjomery 57
1.8.1. Tworzenie soli diastereoizomerycznych i ich krystalizacja 57
1.8.2. Pochodne diastereoizomeryczne 58
1.8.3. Krystalizacja spontaniczna 59
1.8.4. Zastosowanie enzymów do rozdzielania racemicznych aminokwasów 60
1.8.5. Metody chromatograficzne 62
1.8.6. Elektroforeza 74
1.9. Fizykochemiczne metody badania aminokwasów 76
1.9.1. Polarymetria 76
1.9.2. Spektrometria mas 79
1.10. Literatura źródłowa i uzupełniająca 80

2. PEPTYDY 82
2.1. Nazewnictwo peptydów 82
2.2. Synteza peptydów 85
2.2.1. Peptydowe osłony grup funkcyjnych — grupy ochronne 90
2.2.2. Metody tworzenia wiązania peptydowego 99
2.3. Wybrane peptydy biologicznie czynne 124
2.3.1. Glutation (GSH) 124
2.3.2. Tyreoliberyna 125
2.3.3. Adrenokortykotropina (ACTH, kortykotropina) 125
2.3.4. Proopiomelanokortyna 126
2.3.5. Melanotropina (MSH) 127
2.3.6. Lipotropina 127
2.3.7. Peptydy opioidowe 128
2.3.8. Somatotropina (STH) 136
2.3.9. Oksytocyna (OT) i wazopresyna (VP) 138
2.3.10. Liberyny i statyny 143
2.3.11. Insulina ludzka (HI — ang. human insuline)145
2.3.12. Glukagon 148
2.3.13. Hormony tkankowe (żołądkowo-jelitowe) 149
2.3.14. Angiotensyna 151
2.3.15. Substancja P (SP) 151
2.3.16. Bradykinina 152
2.3.17. Peptydy wyizolowane ze skór płazów 152
2.3.18. Tuftsyna 153
2.3.19. Proktolina, przedstawiciel neuropeptydów owadzich 154
2.3.20. Naskórkowy czynnik wzrostu 156
2.3.21. Antybiotyki peptydowe 156
2.3.22. Toksyny peptydowe 163
2.3.23. Alkaloidy peptydowe 168
2.3.24. Muramylopeptydy 168
2.4. Literatura źródłowa i uzupełniająca 172

3. BIALKA — PROTEINY 174
3.1. Budowa białek 176
3.1.1. Struktura pierwszorzędowa 176
3.1.2. Struktura drugorzędowa 183
3.1.3. Struktura trzeciorzędowa 189
3.1.4. Struktura czwartorzędowa 192
3.1.5. Sposoby badania konformacji cząsteczek białka 192
3.2. Denaturacja białek 193
3.3. Izolacja, rozdzielanie, oczyszczanie i identyfikacja białek 196
3.4. Klasyfikacja czyli podział białek 197
3.4.1. Podział białek według kształtu 198
3.4.2. Podział białek według składu 198
3.4.3. Podział białek według funkcji 199
3.4.4. Podział białek według pochodzenia 199
3.4.5. Podział białek według występowania 199
3.4.6. Podział białek według wartości odżywczej 199
3.5. Przykłady białek 200
3.5.1. Białka proste 200
3.5.2. Białka złożone 208
3.5.3. Białka enzymatyczne i ciała czynne 221
3.5.4. Białka słodkie 227
3.5.5. Enzymy niebiałkowe 227
3.5.6. Białka toksyczne 228
3.6. Literatura źródłowa i uzupełniająca 228

4. CUKRY (SACHARYDY, WEGLOWODANY) 229
4.1. Podział cukrów 232
4.2. Stereochemia cukrów 232
4.3. Nomenklatura cukrów 233
4.4. Monocukry 234
4.4.1. Właściwości fizyczne 234
4.5. Właściwości chemiczne 241
4.5.1. Estryfikacja cukrów 241
4.5.2. Eteryfikacja 245
4.5.3. Utlenianie cukrów 250
4.5.4. Redukcja 253
4.5.5. Pochodne cukrów 255
4.5.6. Wzajemne przekształcanie cukrów 257
4.6. Ważniejsze monocukry naturalne 260
4.6.1. Triozy 260
4.6.2. Tetrozy 261
4.6.3. Pentozy 261
4.6.4. Heksozy 262
4.6.5. Heptozy 265
4.6.6. Deoksycukry 265
4.6.7. Aminocukry 265
4.6.8. Oligosacharydy 267
4.6.9. Polisacharydy 278
4.6.10. Serologiczne grupy krwi 289
4.6.11. Glikozydy naturalne 291
4.7. Literatura źródłowa i uzupełniająca 295

5. LIPIDY 296
5.1. Podział lipidów 297
5.2. Kwasy tłuszczowe — przedstawiciele pochodnych lipidów 297
5.2.1. Nasycone kwasy tłuszczowe 300
5.2.2. Nienasycone kwasy tłuszczowe 302
5.2.3. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT, EFA) 311
5.2.4. Znaczenie kwasów tłuszczowych w diecie 313
5.2.5. Aspekty biosyntezy kwasów tłuszczowych 314
5.2.6. Otrzymywanie kwasów karboksylowych na drodze syntezy chemicznej i ich zastosowanie 317
5.2.7. Otrzymywanie kwasów karboksylowych w procesach biochemicznych 320
5.2.8. Redukcja kwasów tłuszczowych 322
5.3. Prostaglandyny — prostanoidy (ejkozanoidy) 323
5.4. Tłuszcze 326
5.4.1. Mono- i diacyloglicerole (niepełne acyloglicerole) 327
5.4.2. Stereochemia tłuszczów 328
5.4.3. Hydroliza tłuszczów 329
5.4.4. Skład acylowy tłuszczów 331
5.4.5. Fizjologiczna rola tłuszczów 332
5.4.6. Tłuszcze jadalne 333
5.5. Oleochemia, przemysł oleochemiczny 336
5.5.1. Uwodornianie (utwardzanie) tłuszczów 337
5.5.2. Transestryfikacja (przeestryfikowanie) tłuszczów 338
5.5.3. Substytuty tłuszczów 340
5.6. Fosfolipidy i inne diacylowe pochodne glicerolu zawierające resztę fosforanową 342
5.6.1. Glicerofosfolipidy 342
5.6.2. Lipidowa warstwa podwójna (bimolekularna) 346
5.6.3. Liposomy 349
5.6.4. Inne lipidy błon komórkowych 350
5.6.5. Kwasy mykolinowe 352
5.7. Kwasy mykolinowe 352
5.8. Woski 354
5.9. Alkohole lipidowe 355
5.10. Węglowodory lipidowe 355
5.11. Psychoaktywne substancje konopi 356
5.12. Juwenoidy 358
5.13. Kelina 358
5.14. Literatura źródłowa i uzupełniająca 359

6. ALKALOIDY 360
6.1. Występowanie 361
6.2. Rola fizjologiczna 361
6.3. Biosynteza 362
6.4. Otrzymywanie 364
6.5. Podział alkaloidów 365
6.5.1. Główne grupy alkaloidów 365
6.6. Przykłady alkaloidów 366
6.6.1. Alkaloidy nie zawierające układów heterocyklicznych 366
6.6.2. Alkaloidy zawierające pierścień pirolidynowy 375
6.6.3. Alkaloidy pochodne piperydyny 375
6.6.4. Alkaloidy pochodne pirydyny 379
6.6.5. Alkaloidy zawierające nieskondensowane pierścienie pięcio- i sześcioczłonowe 379
6.6.6. Alkaloidy ze skondensowanym pierścieniem pirolidynowym i piperydynowym 382
6.6.7. Alkaloidy zawierające pierścień chinolinowy lub izochinolinowy 390
6.6.8. Alkaloidy opium 392
6.6.9. Alkaloidy zawierające układ indolowy 408
6.6.10. Kurara 418
6.6.11. Alkaloidy purynowe 420
6.6.12. Alkaloidy terpenoidowe 423
6.6.13. Alkaloidy steroidowe 424
6.6.14. Epibatydyna 425
6.7. Literatura źródłowa i uzupełniająca 426

7. STEROIDY 427
7.1. Stereochemia sterydów 428
7.2. Podział i nomenklatura sterydów 429
7.3. Najważniejsze steroidy 430
7.3.1. Sterole 430
7.3.2. Witamina D 437
7.4. Kwasy żółciowe 439
7.5. Hormony płciowe 441
7.5.1. Androgeny 441
7.5.2. Anaboliki 445
7.5.3. Antyandrogeny 460
7.5.4. Estrogeny 460
7.5.5. Hormony ciążowe — progesteny 463
7.5.6. Środki przeciwciążowe (antykoncepcyjne) 465
7.5.7. Wpływ hormonów płciowych na psychikę 468
7.5.8. Hormonalna determinacja płci 471
7.6. Kortykosterydy (kortykosteroidy) 477
7.6.1. Mineralokortykoidy 479
7.6.2. Glikokortykosteroidy 479
7.6.3. Kliniczne zastosowanie kortykosterydów i ich analogów 480
7.7. Ekdysteroidy 482
7.8. Glikozydy nasercowe 483
7.8.1. Glikozydy kardenolidowe 485
7.8.2. Glikozydy bufadienolidowe 487
7.9. Saponiny 488
7.10. Literatura źródłowa i uzupełniająca 489

8. TERPENOIDY (IZOPRENOIDY) 490
8.1. Izopren 491
8.2. Biosynteza terpenów 492
8.3. Olejki eteryczne 492
8.4. Pozyskiwanie terpenów 503
8.5. Monoterpeny i monoterpenoidy 504
8.5.1. Monoterpeny i monoterpenoidy niecykliczne 504
8.5.2. Monoterpenoidy jednopierścieniowe 506
8.5.3. Dicykliczne monoterpeny i monoterpenoidy 513
8.6. Seskwiterpeny i seskwiterpenoidy 518
8.6.1. Seskwiterpeny niecykliczne 518
8.6.2. Seskwiterpeny monocykliczne 519
8.6.3. Seskwiterpeny dicykliczne 520
8.6.4. Seskwiterpeny tricykliczne 520
8.7. Diterpeny (C20H32) i diterpenoidy 521
8.7.1. Kwasy żywiczne 521
8.7.2. Fitol 522
8.7.3. Labdany 522
8.7.4. Jatrofon i cembrenen 523
8.8. Triterpeny i triterpenoidy 523
8.8.1. Skwalen 523
8.8.2. Lanosterol i cykloartenol 524
8.8.3. Amiryny 525
8.9. Tetraterpeny i tetraterpenoidy 525
8.9.1. Karoten i karotenole 525
8.9.2. Witamina A 527
8.9.3. Witamina E 530
8.9.4. Witamina K 532
8.10. Literatura źródłowa i uzupełniająca 533

9. ZWIĄZKI SYGNAŁOWE (FEROMONY) 534
9.1. Podział feromonów 537
9.2. Skład feromonów 538
9.3. Identyfikacja feromonów 540
9.4. Wytwarzanie feromonów 542
9.5. Oddziaływanie feromonów 543
9.6. Rozprzestrzenianie feromonów 545
9.7. Selektywność feromonów 546
9.8. Rola chiralności 546
9.9. Najważniejsze grupy feromonów 550
9.9.1. Feromony płciowe 550
9.9.2. Feromony ścieżkowe 553
9.9.3. Feromony znaczące terytorium 554
9.9.4. Feromony alarmowe 554
9.9.5. Feromony agregacyjne i rozpraszające 554
9.9.6. Feromony dyskryminujące 556
9.9.7. Feromony obronne i jady 557
9.10. Rola feromonów w życiu ssaków 558
9.11. Feromony organizmów morskich 561
9.12. Feromony węży 565
9.13. Antyatraktanty 566
9.14. Zastosowanie feromonów 566
9.15. Literatura źródłowa i uzupełniająca 568

WYKAZ SKRÓTÓW I SYMBOLI 571


Naturalne związki organiczne Wydanie 2

adobe algorytmy apache asp autocad asembler bsd c++ c# delphi dtp excel flash html java javascript linux matlab mysql office php samba voip uml unix visual studio windows word

Księgarnia Informatyczna  zaprasza.