Nowoczesny poradnik obejmujący podstawowe zagadnienia techniki chłodniczej - istotne ze względu na certyfikację zgodną z obecnym stanem prawnym w tej dziedzinie techniki w Europie. Zawiera także wiele zagadnień uzupełniających, przedstawiających nowe rozwiązania wynikające w dużej mierze z aktualnych wymagań w zakresie ochrony środowiska oraz efektywności energetycznej.
Poradnik składa się z 3 części:
• część A zawiera niezbędne wiadomości z zakresu termodynamiki oraz budowy i funkcjonowania urządzeń chłodniczych,
• część B jest poświęcona obowiązującym regulacjom prawnym dotyczącym stosowania substancji kontrolowanych oraz F-gazów,
• część C zawiera tabele i wykresy właściwości termodynamicznych czynników chłodniczych najczęściej spotykanych na rynku.
Omówiono w nim również nowe aspekty wykorzystywania naturalnych czynników chłodniczych, które są jedyną alternatywą dla wycofywanych i ograniczanych kolejnymi przepisami syntetycznych czynników chłodniczych. Nie zabrakło też wiadomości czysto praktycznych z zakresu montażu, serwisowania oraz obsługi urządzeń i instalacji chłodniczych zawierających substancje z grupy HFC. Zamieszczono także informacje z zakresu prawidłowego doboru samych urządzeń, jak i ich poszczególnych komponentów.
Poradnik jest skierowany do pracowników firm z branży chłodniczej, klimatyzacyjnej i pomp ciepła, a także właścicieli, serwisantów i operatorów tych urządzeń. Pomocny będzie szczególnie dla osób przystępujących do egzaminu F-gazowego, którego zdanie uprawnia do uzyskania odpowiedniego certyfikatu kwalifikacji, wymaganego przez obowiązujące Rozporządzenie (WE) nr 842/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z 17 maja 2006 r. w sprawie niektórych fluorowanych gazów cieplarnianych. Przydatny będzie również dla studentów uczelni technicznych.
Spis treści:
Część A
1. Wprowadzenie
2. Podstawy termodynamiczne działania urzadzeń chłodniczych
3. Czynniki chłodzące i nośniki ciepła
4. Budowa i zasada działania urządzeń chłodniczych sprężarkowych
5. Efektywność energetyczna urządzeń chłodniczych
6. Sprężarki
7. Wymienniki ciepła
8. Przyrządy regulacyjne i zabezpieczające instalacji chłodniczych
9. Aparatura pomocnicza urządzeń chłodniczych
10. Agregaty chłodnicze
11. Absorpcyjne urządzenia chłodnicze
12. Chłodnicze urządzenia strumienicowe
Część B
13. Przygotowanie do uzyskania certyfikatu
14. Informacje uzupełniające
Część C
15. Właściwości termodynamiczne i termokinetyczne czynników roboczych
adobe algorytmy apache asp autocad asembler bsd c++ c# delphi dtp excel flash html java javascript linux matlab mysql office php samba voip uml unix visual studio windows word
Księgarnia Informatyczna zaprasza.