Biotechnologia jest jedną z najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych.
Przewiduje się, że w XXI wieku będzie miała znaczący wpływ na wiele sfer naszego funkcjonowania, zwłaszcza na zdrowie, jakość i długość życia.
W drugim wydaniu książki w syntetyczny i kompletny sposób przedstawiono główne kierunki badań oraz najważniejsze osiągnięcia współczesnej biotechnologii żywności, m.in:
• otrzymywanie i stosowanie biokatalizatorów w przemysle mleczarskim, spirytusowym, owocowo-warzynym i mięsnym
• zagadnienia związane z technologiami fermentacyjnymi
• stosowanie biokatalizy w modyfikacji składu, wartości żywieniowej, właściwości funkcjonalnych i organoleptycznych żywności
• problemy związane z biotechnologia ważniejszych surowców, składników żywności oraz zagospodarowania produktów ubocznych i odpadów
Książka dla wszystkich, którzy interesują się zagadnieniami stosowania metod biologicznych w produkcji zywności.
Spis treści:
1. Biotechnologia i inżynieria genetyczna - zagadnienia wstępne
2. Wybrane zagadnienia z biotechnologii molekularnej i jej znaczenie w biotechnologii żywności
3. Surowce i materiały w biotechnologii
4. Podstawowe operacje iprocesy w biotechnologii
5. Biotechnologia pozyskiwania żywności
6. Biotechnologia składników żywności
7. Technologie fermantacyjne
8. Enzymatyczna modyfikacja składników żywności
9. Biotechnologiczne przetwarzanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spozywczego
10. Biologiczne metody analizy żywności
Słowniczek wybranych terminów z dziedziny biotechnologii
adobe algorytmy apache asp autocad asembler bsd c++ c# delphi dtp excel flash html java javascript linux matlab mysql office php samba voip uml unix visual studio windows word
Księgarnia Informatyczna zaprasza.