księgarnia informatyczna

Książka informatyczna wydawnictw: BTC Edition Exit Helion Help Microsoft Press Mikom Nakom PJWSTK Read Me Robomatic Skalmierski Tortech Translator WKŁ WNT WSISIZ



Ogólna technologia żywności Wydanie 8         WNT          51.98zł Księgarnia informatyczna komputeks.pl

Autor: E. Pijanowski, M. Dłużewski

ISBN: 83-204-2889-0

Ilość stron: 586

Data wydania: 2009 (wydanie 9)

Jest to kompendium wiedzy z zakresu technologii żywności. Scharakteryzowano w nim główne źródła żywności, surowce przemysłu żywnościowego i produkty spożywcze. Opisano szczegółowe operacje i procesy przetwarzania żywności, metody jej utrwalania, a także materiały i metody pomocnicze stosowane w technologii żywności.

W VIII wydaniu książki uaktualniono dane liczbowe dotyczące bilansu żywności, zasobów wód słodkich i morskich, udziału przemysłu żywnościowego w gospodarce żywnościowej, a także produkcji i zużycia na cele żywieniowe głównych surowców przemysłu żywnościowego.

Podręcznik jest przeznaczony dla studentów chemii spożywczej i technologii żywności politechnik i akademii rolniczych. Będzie także pomocny inżynierom i technikom zatrudnionym w przemyśle żywnościowym.

Rozdziały:

Część pierwsza - Wstęp do technologii żywności
1. Technologia żywności, bilans żywności, przemysł spożywczy, gospodarka żywnościowa
2. Krótka charakterystyka głównych surowców przemysłu spożywczego, ich odbiór i czyszczenie
3. Produkty spożywcze i ich jakość

Część druga - Operacje i procesy związane z przetwarzaniem żywności
4. Operacje mechaniczne
5. Operacje termiczne
6. Niektóre operacje typu dyfuzyjnego
7. Procesy i operacje fizykochemiczne
8. Procesy chemiczne w technologii żywności
9. Procesy biotechnologiczne w technologii żywności

Część trzecia - Metody utrwalania żywności
10. Ogólne zasady utrwalania żywności
11. Utrwalanie żywności metodą chłodzenia lub zamrażania
12. Utrwalanie żywności za pomocą ogrzewania
13. Utrwalanie żywności oparte na odwadnianiu i na dodawania substancji osmoaktywnych
14. Utrwalanie żywności przez zakwaszanie i metodą chemiczną
15. Niekonwencjonalne, nietypowe i skojarzone metody utrwalania żywności

Część czwarta - Materiały i techniki pomocnicze w technologii żywności
16. Stosowanie dodatków funkcjonalnych do żywności
17. Mycie i dezynsekcja urządzeń i opakowań
18. Pakowanie żywności
19. Przechowywanie i transport żywności
20. Kontrola procesu produkcyjnego
21. Gospodarowanie energią, wodą i ochrona środowiska


Ogólna technologia żywności Wydanie 8

adobe algorytmy apache asp autocad asembler bsd c++ c# delphi dtp excel flash html java javascript linux matlab mysql office php samba voip uml unix visual studio windows word

Księgarnia Informatyczna  zaprasza.