księgarnia informatyczna

Książka informatyczna wydawnictw: BTC Edition Exit Helion Help Microsoft Press Mikom Nakom PJWSTK Read Me Robomatic Skalmierski Tortech Translator WKŁ WNT WSISIZ



Technologia i towaroznawstwo         WSiP          23.00zł Księgarnia informatyczna komputeks.pl

Autor: Urszula Łatka

ISBN: 978-83-02-08784-4

Ilość stron: 144

Data wydania: 2008 (wydanie 5)

Książka zawiera wiadomości z zakresu klasyfikacji i znakowania towarów, podstaw procesu produkcyjnego i jego powiązań z jakością wyrobów. Omówiono w nim podstawy normalizacji oraz systemy zapewnienia jakości, zasady certyfikacji i akredytacji w Polsce i na świecie.

Zapoznaje ucznia z prawami i obowiązkami konsumenta i sprzedawcy oraz z gospodarką opakowaniową, zasadami transportu i magazynowania, metodami przedłużania wartości użytkowej towarów oraz z właściwościami towarów (w tym produktów spożywczych).

Podręcznik jest przeznaczony do nauki przedmiotu technologia i towaroznawstwo na poziomie technikum.

Rozdziały:

1. Wiadomości wstępne                   7
1.1. Cel i zakres towaroznawstwa                7
1.2. Towaroznawstwo jako nauka interdyscyplinarna          8
1.3. Towar i pojęcia bliskoznaczne               10
1.4. Klasyfikacja towarów                  11
1.5. Zasady znakowania towarów kodem kreskowym         12
1.5.1. Zasady umieszczania kodów na towarach         15
1.5.2. Korzyści ze stosowania kodów kreskowych         15
1.5.3. Kodowanie książek i czasopism oraz jednostek transportowych    16
1.6. Proces produkcyjny i jego elementy             17
1.6.1. Wiadomości ogólne                 17
Ćwiczenia                       19

2. Jakość i cechy ją określające               20
2.1. Czynniki determinujące jakość towarów            22
2.2. Metody badania właściwości towarów            23
2.2.1. Metody organoleptyczne               23
2.2.2. Metody laboratoryjne               26
2.2.3. Badania techniczno-użytkowe i praktyczno-użytkowe      27
2.3. Ocena i kontrola jakości towarów              27
2.3.1. Zasady pobierania próbek              29
Ćwiczenia                       30

3. Normalizacja i normy                  31
3.1. Działalność normalizacyjna w Polsce i na świecie         31
3.1.1. Organizacje normalizacyjne              32
3.2. Normy                       36
3.3. Budowa i klasyfikacja norm                38
3.4. Numeracja Polskich Norm                41
Ćwiczenia                       42

4. Systemy zapewnienia jakości i zarządzanie jakością       43
4.1. Wprowadzenie                    43
4.2. Normy ISO 9000                   44
4.3. Zapewnienie jakości w produkcji wyrobów spożywczych      47
Ćwiczenia                       49

5. Wymagania prawne dotyczące wyrobów i zgodność z wymaganiami   50
5.1. Wymagania dotyczące wyrobów w krajach Unii Europejskiej     50
5.2. System oceny zgodności                 52
5.3. Certyfikacja                     56
Ćwiczenia                       59

6. Prawa i obowiązki konsumenta i sprzedawcy          60
6.1. Sprzedaż konsumencka                 60
6.2. Uprawnienia i obowiązki konsumenta             61
6.3. Obowiązki sprzedawcy                 62
6.4. Gwarancja a niezgodność z umową             63
6.5. Procedura reklamacyjna                 64
6.6. Promocja i przecena                  66
6.7. Instytucje broniące praw konsumenta             66
Ćwiczenia                       68

7. Gospodarka opakowaniowa                69
7.1. Funkcje opakowań                   69
7.2. Podział opakowań                   70
7.3. Odpady opakowaniowe                 73
7.4. Znakowanie opakowań                  75
7.5. Znakowanie żywności                  83
7.6. Nadzór nad jakością żywności w Polsce            86
7.7. System wymiarowy opakowań               86
Ćwiczenia                       87

8. Transport i gospodarka magazynowa            88
8.1. Magazynowanie towarów                 88
8.2. Czynniki obniżające jakość towaru w czasie przechowywania     90
8.3. Zmiany zachodzące w przechowywanych towarach        97
8.4. Transport towarów                   98
Ćwiczenia                       100

9. Metody przedłużania wartości użytkowej towarów        101
9.1. Utrwalanie towarów                  101
9.1.1. Metody fizyczne                 101
9.1.2. Metody fizykochemiczne               106
9.1.3. Metody biologiczne                106
9.1.4. Metody chemiczne                106
Ćwiczenia                       108

10. Właściwości towarów                  109
10.1. Właściwości fizyczne                 109
10.2. Właściwości chemiczne towarów spożywczych         113
10.2.1. Białka                    114
10.2.2. Tłuszcze (lipidy)                117
10.2.3. Węglowodany                  118
10.2.4. Witaminy                   121
10.2.5. Składniki mineralne               123
10.2.6. Związki szkodliwe w żywności            124
10.2.7. Substancje dodatkowe w żywności           125

Ćwiczenia                        129
Literatura                        130
Certyfikat                        131
Zalecane dzienne normy na energię i składniki odżywcze
Skład i wartość odżywcza w 100 g produktów spożywczych      134


Technologia i towaroznawstwo

adobe algorytmy apache asp autocad asembler bsd c++ c# delphi dtp excel flash html java javascript linux matlab mysql office php samba voip uml unix visual studio windows word

Księgarnia Informatyczna  zaprasza.